HOE DUURZAAM IS DE VORMGEVING VAN ONS VOEDSEL?
 
Een lezing, proeverij en paneldiscussie voor Temporary Stedelijk. Wat beïnvloedt de vorm(geving) van voedsel? Hoe werkt dit verspilling in de hand? Kan een ontwerper bijdragen aan verandering? De eetbare installatie Mooi van Nature vormde een schrijnend contrast met de regelgeving binnen de voedselindustrie. Een confrontatie met gedachteloos consumeren.
Opdrachtgever: Stedelijk Museum, 2010


MOBIELE PROEVERIJ KIEV 
 
De mobiele proeverij van Mooi van Nature reisde naar Kiev en presenteerde een Nederlandse en Oekraïense bewaarinstallatie. Oekraïense berkensap gepresenteerd in bijenwaskommetjes. Oekra-ïense pastinaken in locale honing. Opvallend was dat de gasten in Kiev eerst goed observeerden, en ook dat ze veel dichter bij de natuur staan.
Opdrachtgever: Creapro, 2011.

IS MOOI OOK LEKKER? 
 
Een proeverij voor het Nederlands Instituut voor Design en Mode, Premsela. Na een lezing van psycho-loog Nancy Etcoff over de universele zoektocht naar schoonheid, presenteerde Mooi van Nature regulier voedsel uit de supermarkt tegenover ‘imperfect’ eten, zoals biologische appels met een vergroeiing, te dunne of te dikke asperges.
Opdrachtgever Premsela, 2010
 

GROENTEN UIT DE ZEE
 
Een Zeegroenten-installatie in het Stedelijk Museum presenteerde een andere kijk op groenten. Want waarom eten we wel groenten van het land, maar bijna niet uit de zee? Er zijn wel honderden soorten zeewier, sommige met een lengte van wel 35 meter. Tijdens de avond konden de gasten verschil-lende verse zeewieren ontdekken en proeven!
Opdrachtgever: Stedelijk Museum, 2010.

ZO DINEREN WE IN 2039 
 
Siemens Mobility vroeg Mooi van Nature om een visie op eten en drinken in 2039. Mooi van Nature nam de gasten mee naar de na-tuur. Met naamblaadjes in plaats van naamkaartjes.
Met tafelkleden gemaakt van planten. Met borden van verse kiemen. En op het menu natuurlijk een enorme diversiteit aan groenten en fruit. Decoratie: resten door-geschoten uien, aardperen en aardappelen.
Opdrachtgever: Siemens, 2009.

PROEVERIJ RONDOM HET HUISHOUDEN
 
Katja Gruijters opende de expositie ‘het Huishoud- paradijs’ en organiseerde een bijpassende proeverij. Wist je dat je eieren bij warm weer goed kunt bewaren in zout? Dat je druiven langer kunt bewaren wanneer je het uiteinde van de tak afdicht met lak of was? Mooi van Nature vertaalde deze feiten naar een inspirerende proeverij, met volop smakelijke gesprekstof.
Opdrachtgever: Nemo, 2010.

SMAAKEXPLOSIES IN EEN POP-UP EETHUIS 
 
Tijdens het jaarlijkse festival Smaakexplosies in Zaandam presenteert Mooi van Nature een 3-daags pop-up restaurant. Een eethuis dat voor de nodige gespreksstof zorgt, onder andere dankzij tweelingappel-chips en vis die buiten de boot valt. Gasten genoten van ongewoon lekker eten en brainstormden over oplossingen voor voedsel- verspilling. Het eethuis heeft 3 dagen succesvol gedraaid.
Intitiator: Katja Gruijters, 2009

  •  
     
     
     
     
 
 

NATUURLIJK EN DUURZAAM DINEREN
 
Honderden congresgangers van vakblad VMT Foodevent kregen een diner geserveerd met bijzondere ‘natuurlijke’ ingrediënten, zoals twee benige wortelrollade en gesmoord damhert (overschot van de Veluwe). Ook de romige portobello soep, o.a. gemaakt van restjes chocolade van het dessert, liet gasten op een smakelijke wijze stilstaan bij het thema verspilling.
Opdrachtgever VMT, 2010

EXPOSITIE MOOI VAN NATURE 
 
Katja Gruijters presentaart haar concept Mooi van Nature in de vorm van een expositie. Haar ideeën zijn verfilmd met locale Mooi van Nature groentes. Een wekpot instal- latie fungeert als blikvanger: als we groenten en fruit natuurlijk conserveren kunnen we ze in alle seizoenen eten.
Initiator: Katja Gruijters, 2009

LEKKER ETEN IN HET WASTE FREE RESTAURANT 
 
Jaarlijks verdwijnt in Nederland 4 miljard kilo voedsel in de vuilnisbak. Hoeveel wordt hergebruikt, is niet bekend. Het waste free restaurant ziet geen oplossing in het verwerken van rest- stromen, maar juist in het voorkomen hiervan. Wanneer we weer onderdeel worden van de natuurlijke kringloop is er helemaal geen waste.
Intitiator: Katja Gruijters, 2009.

LEKKER NETWERKEN
 
Ter afsluiting van een tour van Minister Gerda Verburg van LNV langs voorbeelden van Duurzaam Voedsel verzorgde Mooi van Nature een netwerkborrel. Een proeverij in de vorm van een expositie vertaalde feiten over voedselverspilling naar voedsel voor de geest en de maag.
Opdrachtgever: Ministerie van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit (LNV), 2010