Mooi van Nature is een ideaal. Een ideaal dat teruggaat naar de essentie van eten: de natuur. Voor Mooi van Nature is de natuur een bron van inspiratie. Maar de natuur staat ook model voor oplossingen: in de natuur bestaat geen voedsel-verspilling. Alles is onderdeel van een kringloop. Mooi van Nature ontwierp de Zero Waste Cycle. Werken volgens dit streven betekent minder verspilling, en toch genieten van smakelijk en mooi eten.

Nieuws/home - 2

Selectie
18 december 2012
 

Verspilling door perfectie by Katja Gruijters, Stedelijk Museum


Louise O. Fresco en Katja Gruijters, Proef de cyclus
1 november 2012
 
 
Het 5 jarige SPUI25 (academisch cultureel centrum) gaf tijdens het lustrum een paar eminente personen carte blanche. Louise O. Fresco nodigt Katja Gruijters uit, voor een dialoog rondom kunst, ontwerp en wetenschap aan de hand van een voedselcyclus.

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige, is sinds 2006 als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.  Voedsel en de vele verschillende manieren om daarmee om te gaan en naar te kijken blijft het centrale thema in haar wetenschappelijke denken en doen. Onlangs verscheen haar nieuwe boek "Hamburgers in het paradijs".

Voor Katja Gruijters is eten de materie waarmee zij beeldend communiceert. Als ontwerper laat zij mensen stilstaan bij allerlei aspecten van voedsel: herkomst, smaak, gewoonten. Daarmee probeert zij een positieve bijdrage te leveren aan onze eetcultuur. Tegelijkertijd streeft zij naar een groter bewustzijn van sociaal-maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit en duurzaamheid.

Carte Blanche: Louise O. Fresco maandag 1 October
Spui25 http://www.spui25.nl/ Amsterdam.
 

Zero waste workshop, Boisbuchet
13 augustus 2012
 
 
Een video over food design workshop Zero Waste o.l.v. Katja Gruijters.
Have a date with nature
 

Pop-up restaurant
8 juni 2012
 
 
Een nieuwe film is toegevoegd aan de website, voor meer info zie projecten, Smaakexplosies 2009.
 

Groente hoeft niet perfect te zijn
4 juni 2012
 
Nieuwsgierig naar interview met Katja Gruijters in magazine One World? Lees hier
 

Zomer workshop 'Zero waste'
26 mei 2012
 
 
Voor food designer Katja Gruijters is de natuur een bron van inspiratie, namelijk Mooi van Nature een ideaal. Een ideaal dat teruggaat naar de essentie van eten: de natuur. Maar de natuur staat ook model voor oplossingen: in de natuur bestaat geen voedselverspilling. Alles is onderdeel van een kringloop. Mooi van Nature ontwierp de Zero Waste Cycle. Werken volgens dit streven betekent minder verspilling, en toch genieten van smakelijk en mooi eten.

In samenwerking met het Centre Georges Pompidou en Vitra Design Museum, wordt in de zomermaanden op het schitterende landgoed Boisbuchet een serie workshops  aangeboden onder leiding van internationaal erkende kunstenaars, ontwerpers en architecten. Katja is uitgenodigd om de “zero waste’ workshop te geven van 15. July - 21. July 2012, wil je meedoen? Nog enkele plaatsen beschikbaar!
 

Katja Gruijters voor 'De Natuurhoeve'
24 april 2012
 
 
Op de Natuurhoeve in Benschop, een klein dorpje in het Groene Hart, maken ze de lekkerste zuivelproducten en vinden ze het tevens belangrijk dat ze als bedrijf de juiste zorg besteden aan product, mens, dier en natuur. Binnen het programma ‘Duurzame Weidezuivel’ zetten ze samen met de boeren goede stappen richting een betere leefomgeving voor mens en koe. Op 20 april werd het duurzaamheidsprogramma en een nieuwe productlijn van de Natuurhoeve op een inspirerende manier geintroduceerd. Katja Gruijters werd uitgenodigd om haar visie te geven over de thema’s smaak en duurzaamheid, ze toonde tevens een smakelijk experiment wat inzoomt op deze thema’s, en waar je je vingers bij af likt….
 

Selectie
29 maart 2012
 
 
Mooi van Nature voor Stedelijk Museum 2010.
 

Berkensap oogsttijd
22 maart 2012
 
 
Heerlijk fris, gezond en leuk om te doen! Wees er snel bij.

BERKENSAP is het hars afkomstig van de berkenboom, meestal een suikerberk of een zilverberk. Dit hars is een lichtzoete  vloeistof. Het sap bevat verschillende voedingsstoffen, zoals suikers, eiwitten, aminozuren en enzymen en het moet worden verzameld in het vroege voorjaar. Dus je moet er snel bij zijn!
Het enige wat je moet doen is bij de boom een tak schuin insnijden met de snoeischaar. Je zult snel merken dat er sap komt uit de wond. Hang aan de tak, een fles zet deze vast met een touw en zorg ervoor dat de tak met de fles naar beneden hangt. Met een beetje geluk, kun je zo elke dag of om de twee dagen, een volle fles berkensap oogsten. Je kunt vrij lang doorgaan met het vullen van de flessen, tot het sap wit is van kleur. Omdat de ingreep vrij klein, is in de tak van de boom, heeft de boom hier geen last van.

Mooi van nature serveerde berkensap tijdens verschillende proeverijen voor Creapro (Oekraïne), Siemens Mobility (NL), Stedelijk Museum (NL).
 

Workshop Boisbuchet (Fr)
8 maart 2012
 
 
In samenwerking met het Centre Georges Pompidou en Vitra Design Museum, wordt in de zomermaanden op het schitterende landgoed Boisbuchet een serie workshops  aangeboden onder leiding van internationaal erkende kunstenaars, ontwerpers en architecten.
Katja is uitgenodigd om de “zero waste’ workshop te geven van 15. July - 21. July 2012, meer informatie vind je hier
 

Lezing op Artez
19 januari 2012
 
Een lezing over food design door Katja Gruijters op ArtEZ in Zwolle. Katja Gruijters presenteerde haar projecten, producten voor het bedrijfsleven en haar eigen geinitieerde maatschappelijke project Mooi van Nature. Andere sprekers waren Frank Tjepkema, Marjan Ippel, Henri Roquas en Dakboerin. Het evenement werd georganiseerd door Ina Arends.
 

ZERO WASTE CYCLE DINNER
14 januari 2012
 
 
In opdracht van Siemens Mobility en BMW werd Katja Gruijters gevraagd een duurzaam diner te ontwikkelen in de Nieuwe Kerk, Den Haag. Het Zero Waste Cycle ideaal werd vertaald naar een bijzonder 5-gangen diner voor vijftig speciale gasten. Hoe kunnen leftovers worden getransformeerd terug naar de natuur? Resultaat, voedsel voor de geest, interactie aan tafel, enthousiaste reacties en nog steeds genieten van natuurlijk, smakelijk en mooi eten.
Fotografie: Paula Romein
 WASTE FREE
21 november 2011
 
 
Vorige week hebben we in Kiev een workshop gegeven voor design professionals, met Mooi van Nature, het was een groot succes! Het was een 1-dag workshop en ze werkte in multidisciplinaire teams. De deelnemers kregen de opdracht concepten te ontwikkelen voor een waste free restaurant.WORKSHOP KIEV
15 november 2011
 
http://www.kommersant.ua/doc/1808147
 

PROJECT MOOI VAN NATURE VAN START
1 november 2011
 
http://www.vmt.nl/project-mooi-van-nature-tegen-voedselverspilling.163971.lynkx
 

MOOI VAN NATURE FEEST
31 oktober 2011
 
 
Wij zijn erg blij met de officiele start van het maatschappelijk project en de nieuwe website van Mooi van Nature. Dat werd afgelopen donderdag 27 oktober goed gevierd met vrienden, famillie en relaties! Met een inspirerende rondleiding door de kas van Kwekerij Osdorp door Walter Abma, een beeldende presentatie door Katja Gruijters over haar werkzaamheden, een proeverij, hooikisten met portobello soep en een pop-up tomaten restaurant. Dit alles, gerealiseerd door het fantastische Mooi van Nature team en de mensen van Kwekerij Osdorp!
Fotografie: Marieke Wijntjes
 MOOI VAN NATURE OFFICIEEL VAN START!
 
27 oktober 2011
 
Mooi van Nature gaat officieel van start! Met een nieuwe website vol inspiratie. Neem een kijkje in de keuken van Mooi van Nature. Enthousiast? Sluit je aan bij Mooi van Nature. Wordt vriend en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.Mooi van Nature - official website - All rights reserved 2011 ®